Ypatingos kolageno savybės

Verta pradėti nuo to, jog kolagenas plika akimi nėra matomas – tam, kad pažiūrėtume, kaip jis atrodo, mums prireiks mikroskopo. Tuomet pamatytume, kad kolagenas yra siūlo pavidalo baltymas, kurį galima rasti bene kiekvienoje mūsų kūno ląstelėje. Tačiau net ir tada būtų sunku suprasti, kaip ir kodėl paprastas baltymas gali būti toks ypatingas. Tiesa ta, jog kolagenas yra viena svarbiausių medžiagų, pasižyminti ypatingu atsparumu tempimui, o tai reiškia, kad kolagenas puikiai išlaiko formą ir neleidžia ląstelėms prarasti savo formos.

Tiek išorei, tiek ir vidui

Skamba, lyg kolagenas yra tai, ko niekada nepamatysime neturėdami specialios įrangos, tačiau teigiamam kolageno poveikiui išvysti jums prireiks vos akimirkos. Tikriausiai girdėjote posakį, jog oda yra švelni tarsi kūdikio. Posakis ne iš piršto laužtas, - jaunesnių žmonių oda yra stangresnė, švelnesnė, odos ląstelėse daugiau kolageno. Panašus principas galioja ir mūsų plaukams bei nagams, nestokojant kolageno šie auga sparčiau, yra stipresni, švytintis. Visgi, dalies kolageno teigiamų efektų nepamatysime; to pavyzdys – mūsų kaulai, sąnariai, kurių daugiau kaip 80% masės sudaro būtent kolagenas.

Dėl kolageno naudos nesiginčijama, kadangi daugiau diskusijų sulaukia kitas klausimas – kokiu būdų vartojamas kolagenas organizmo įsisavinamas geriau? Kolageną galima vartoti dviem būdais – kaip maisto papildą ir kaip grožio priemonę. Gali atrodyti, kad abu šie būdai yra tinkami, tačiau labiau matomus ir jaučiamus rezultatus jums atneš būtent geriami kolageno papildai, kurie patekdami į organizmą vienodai apdovanos visas kūno ląsteles.