Vištienos krūtinėlė su ryžių makaronais

4 gabalėliai vištienos krūtinėlės
250 g ryžių makaronų
Marinatui:
1 šaukštas skysto medaus
½ arb.š. čili pastos (sambal olek*)
¼ puodelio (60ml) sojos padažo
2 šaukštai kokosų aliejaus
druskos, pipirų
2 šaukštai citrinos sulčių
¼ puodelio (80ml) daržovių sultinio
svogūnų laiškų
Paruošimas: 
Makaronus išvirti, nuvarvinti ir atidėti.
Sumaišyti medų, čili pastą ir sojos padažą, kad gauti marinatą. Pamerkti į jį vištieną, uždengti lėkšte, ir palikti 30 minučių, kad marinatas įsigertų. Tuomet vištieną išimti, nuvalyti marinato perteklių, ir jį atidėti. Vištieną dėti į įkaitintą keptuvę, apkepti kokosų aliejuje iš visų pusių. Pabarstyti druska, pipirais, pašlakstyti citrinos sultimis. Kai mėsa iškeps, išimti iš keptuvės ir laikyti šiltai.
Likusį marinatą ir daržovių sultinį supilti į keptuvę, sudėti makaronus ir patroškinti kelias minutes. Išdėlioti makaronus į lėkštes kaip lizdus, į kurių vidurį ir sudedama vištiena. 
Supjaustyti svogūnų laiškus ir jais papuošti lėkštes.
* sambal olek - padažas čili pagrindu, kuriame nėra jokių kitų priedų (kaip česnakai ar prieskoniai); naudojamas patiekalui tiesiog paaštrinti, nekeičiant jo subtilaus savito skonio.

Žuvies filė su laimų-čili padažu

800g žuvies filė
kokosų miltų
kokosų aliejaus
druskos, pipirų
6 raudoni čili
1 puodelis (250ml) vandens
3 didelės skiltelės česnako
1 arb.š. druskos
apie 250 g cukranendrių cukrus
3 šaukštai obuolių acto
2 pomidorai
2 žaliosios citrinos, neluptos
šviežių petražolių arba šviežių kalendrų
Paruošimas: 
Išimti sėklas iš čili pipirų ir juos smulkiai supjaustyti. Užvirti vandenį, nukelti jį nuo ugnies, sudėti čili, ir leisti pamirkti apie 20 minučių. Sudėti kapotas česnako skilteles, druską, cukrų ir obuolių actą ir viską užvirinti nuolat maišant, kol padažas įgaus reikiamą konsistenciją. 
Nulupti ir supjaustyti kubeliais žaliąsias citrinas ir pomidorus. Sudėti į ruošiamą padažą, užvirti ir pabarstyti petražolėmis arba kalendra.
Žuvies filė apvolioti miltuose, iš vienos pusės pabarstyti druska ir pipirais. Įkaitintame kokosų aliejuje apkepti žuvį, po maždaug 3 minutes kiekvieną pusę. Patiekti su basmati ryžiais.

Karibų vištiena su kokosais

1 paruošta gaminti višta
1 ananasas
2 morkos
kokosų aliejaus
Prieskonių mišiniui:
1,5 arb.š. druskos
1 arb.š. pipirų
1 arb.š. maltų gvazdikėlių
1,5 arb.š. kalendros
½ arb.š. cinamono
¾ cukranendrių cukraus
Paruošimas: 
Ananasą supjaustyti kubeliais. Morkas sutarkuoti ir sumaišyti su ananasu. Pabarstyti prieskoniais.
Vištą įtrinti prieskonių mišiniu, prikimšti anasu ir morkomis, angą užtvirtinti mediniais pagaliukais. Galima apvynioti vištą virvele, kad ji išliktų savo formos. Ištepti kepimo formą aliejumi, įdėti vištą, ir, jei dar yra likę ananaso ir morkų užpildo, tiesiog sudėti jį šalia vištos. 
Įkaitinti orkaitę iki 200oC ir kepti vištą apie 10 minučių. Po to, sumažinti karštį iki 180oC ir kepti dar 50 min. Jei yra likę ananaso sulčių, išimti vištą, pašlakstyti ją sultimis ir dar pakepti 10-15 minučių.

Kolumbietiški kokosų ryžiai

 

(kaip garnyras 4 asmenims)

2 šaukštai nerafinuoto gryno kokoso aliejaus
2 šaukštai cukranendrių cukraus
2 skiltelės česnako, smulkinto
2 puodeliai (380 g) ryžių (Basmati arba bet kokių jūsų mėgstamų)
¼ arb.š. druskos
4 puodeliai (1l) vandens
Paruošimas: 
Aliejų ir cukrų dėti į ryžiams virti skirtą indą, įdėti smulkintą česnaką ir virinti, kol cukrus ištirps.
Įpilti vandens, sudėti ryžius, druską ir lėtai virti neuždengus dangčiu.
Uždengti puodą dangčiu paskutines 5 min prieš patiekiant.

Kitas variantas – meksikietiški ryžiai:
užplikyti ilgagrūdžius ryžius kokosų aliejumi, įdėti 100 g kokosų dribsnių, pabarstyti druska, muskatu, ir užpilti vandeniu.
Virti ant mažos ugnies, uždengus dangčiu. Išvirus įdėti nesmulkinto chilli pipiro, saldžių kukurūzų, ir smulkinto mango vaisiaus.

Risotto

2 puodeliai (380g ) Risoto ryžių
1 svogūnas
1 šaukštas kokosų aliejaus
1 puodelis (250 ml) balto vyno
100 g šviežiai tarkuoto parmezano sūrio
4 puodeliai (1l) vegetariško daržovių sultinio
Paruošimas:
Smulkintą svogūną pakepinti aliejuje, sudėti ryžius ir gerai išmaišyti. Tada supilti baltą vyną ir užvirti. Po to, kai vynas išgaruos, lėtai supilti daržovių sultinį ir pamažu išmaišyti. Leisti ryžiams pavirti apie 15 min. Baigiant sudėti sūrį ir gerai išmaišyti.

Patarimas: Naudojant ši pagrindinį receptą, galite jį paįvairinti grybais, žolelėmis, virtomis pupelėmis, smulkintu mangu ir t.t. pagal savo skonį.

Daržovių troškinys

1 šaukštas kokosų aliejaus
6 vidutinio dydžio bulvės
1 vidutinio dydžio cukinija
2 vidutinio dydžio morkos
1 svogūnas arba pora svogūno laiškų
1 puodelis (250ml) daržovių sultinio
½ puodelio (125ml) pieno
1 šaukštas kokosų miltų
1 žiupsnelis muskato
½ arb.š. druskos
1 žiupsnelis pipirų
šakelė smulkintos petražolės
Paruošimas: troškintuvą ištepti kokosų aliejumi. Nulupti, nuplauti ir susmulkinti visas daržoves plonais gabalėliais ir sudėti į troškinimo indą sluoksniais. 
Sumaišyti sultinį, pieną ir prieskonius, užpilti ant daržovių.
Dėti į įkaitintą orkaitę ir kepti 180oC temperatūroje apie 35 minutes. Pabarstyti petražolėmis. 

Patarimas: troškinį galite pagardinti sūriu. Prieš pat patiekiant pabarstykite tarkuotu sūriu ir dar pakepkite orkaitėje kelias minutes.

Orkaitėje keptos bulvės

1 kg ekologiškų bulvių
1/3 puodelio (70g) kokoso aliejaus
Paruošimas:
Įkaitinti orkaitę iki 200oC.
Nuplauti bulves, neskusti. Perpjauti bulves išilgai.
Kepimo popierių ištepti kokosų aliejumi, paskirstyti bulves tolygiai, pabarstyti druska ir dėti į orkaitę.
Kepti maždaug 20-25 minutes 200oC , arba kol bulvės taps traškios. Bulves reguliariai apverskite ir apšlakstykite aliejumi.
 
Paįvairinimui: skanu kepant kartu su svogūno, česnako, pipirų, cukinijos ar baklažano gabalėliais.

Tajų troškinys

500 g vištienos
3 svogūnų laiškai
1 čili pipiras
2 morkos
kokosų aliejaus
1 puodelis (250ml) kokosų pieno
½ arb.š. kokosų miltų 
½ arb.š. Sambal Olek*
2 šaukštai indonezietiško sojos padažo

Tajų karis:
1 šaukštas maltos kalendros
1 šaukštas maltos kurkumos (ciberžolės)
1 šaukštas kmynų
1 šaukštas maltos raudonosios paprikos 
1 šaukštas maltų gvazdikėlių

Paruošimas: supjaustyti vištieną smulkiais gabalėliais, visas daržoves - juostelėmis. Kokosų aliejuje apkepti vištieną. Vištieną išimti iš keptuvės ir laikyti šiltai. Tada į aliejų sudėti svogūnus ir lengvai apkepti. Įpilti truputį vandens ir sudėti likusias daržoves, pradedant stambesnėmis (ilgiau kepančiomis). Kai viskas išsitroškins, sudėti atgal vištieną, kokosų pieną ir miltus, greitai maišant. Galiausiai paskaninti viską su Sambal Olek, sojos padažu ir tajų kariu.

Patarimas: vietoje vištienos galite naudoti žuvies filė, tokiu atveju sojų padažą pakeičiant žuvies padažu.
* sambal olek – padažas čili pagrindu, kuriame nėra jokių kitų priedų (kaip česnakai ar prieskoniai); naudojamas patiekalui tiesiog paaštrinti, nekeičiant jo subtilaus savito skonio. 

Egzotiški įdaryti makaronai

Pakuotė makaronų (vamzdelių)
600 g maltos mėsos
Kokosų aliejaus
1 didelė morka
1 svogūnas
1 puodelis ananasų gabalėlių
1 gabalėlis imbiero (nykščio dydžio)
1 šakelė petražolės
druskos, baltųjų pipirų
Padažui:
1 šaukštas aliejaus
3 šaukštai kokosų miltų
3 puodeliai (750ml) pieno
¾ puodelio (180ml) daržovių sultinio
3 šaukštai balto vyno ar obuolių sulčių
druskos, baltųjų pipirų

Paruošimas: susmulkinti svogūną kubeliais ir pakepinti aliejuje kol taps skaidrūs, tuomet sudėti į juos mėsą. Taip pat sudėti tarkuotą morką, ananasų gabalėlius, trintą imbierą ir smulkintas petražoles. Viską gerai išmaišyti, pabarstyti druska, pipirais.
Taip paruošta mėsa užpildyti makaronus. Ištepti kepimo formą aliejumi ir dėti į ją paruoštus makaronus. 
Padažui: pakaitinti aliejų padažo keptuvėje, įdėti miltų ir išmaišyti iki tirštos masės. Iš lėto supilti šaltą pieną, baltą vyną ir sultinį, nuolat maišant ir leidžiant truputį užvirti. Paskaninti druska ir pipirais. Užpilti šiuo padažu paruoštus makaronus kepimo formje ir kepti apie 30 minučių 200oC temperatūroje.

Kokosų padažas salotoms

Gali būti naudojamas su įvairiomis daržovėmis, šviežiomis ar virtomis, pvz.:
1 morka
1 maža cukinija 
1 paprika
4 lapai kiniško kopūsto
žiedinio kopūsto

Padažui: 
¼ puodelio (60ml) balto vyno acto
1 arb.š. druskos
1 arb.š. pipirų
½ arb.š. kmynų
¼ puodelio (60 ml) kokosų aliejaus
Paruošimas: 
Plonai supjaustyti nuplautą morką ir cukiniją. Taip pat plonomis juostelėmis supjaustyti papriką, kopūstą, susmulkinti žiedinį kopūstą. Sudėlioti į lėkštę.
Padažas: sumaišyti actą, druską, pipirus ir kmynus. Sušildyti kokosų aliejų ir sumaišyti su kitais ingredientais. Pašlakstyti mišiniu salotas.

Egzotiškas padažas

2 porai, pjaustyti žiedeliais
1 paprika, pjaustyta kubeliais
1 šaukštas kokosų aliejaus
½ puodelio (1/8l) kokosų pieno
1 šaukštas sojų padažo
šiek tiek kario
šafrano
truputis kokosų pieno
1 šaukštas kokosų miltų

Paruošimas: apkepinti porus ir papriką kokosų aliejuje, įpilti kokosų pieno, sojų padažo; pabarstyti kariu, šafranu. Pridėti kokosų miltų ir pavirti kelias minutes, kol visi ingredientai susimaišys.
Patarimas: labai tinka su ryžiais, ryžių makaronais, spagečiais..

Vištiena su grybais

500 g vištienos krūtinėlės
250 g grybų (pvz., pievagrybių)
2 pomidorai
1 mažas gabalėlis galgant (tajų imbieras)
3 stiebeliai citrinžolės
3 laukinių (kaffir) citrinų lapai
1-3 maži čili
2 šaukštai kokosų aliejaus
3 puodeliai (750ml) vandens
400 ml kokosų pieno
4 šaukštai padažo žuviai
4 šaukštai laimų sulčių
šviežios kalendros papuošimui
Paruošimas: 
Supjaustyti vištieną juostelėmis. Grybus padalinti į keturias dalis, nulupti ir supjaustyti kubeliais pomidorus. Supjaustyti „galgant“gabalėliais, citrinžolę – į tris dalis kiekvieną, citrinų lapus – plonomis juostelėmis. Išimti sėklas iš čili ir supjaustyti juos žiedeliais. Mėsą iškepti kokosų aliejuje ir atidėti. Kokosų pieną užvirti, sudėti žoleles ir čili, pavirti kelias minutes.
Sudėti grybus ir pomidorus, pavirti dar 5 minutes. Į padažą sudėti mėsą, pagardinti žuvies padažu ir laimų sultimis. Išimti galgantir citrinžolės stiebelius.
Kad būtų sočiau, galima patiekti su ryžiais.

Vaisių-jogurto keksai

Vaisių-jogurto keksai
(12 keksiukų)
2 puodeliai (300g) speltos miltų
1 puodelis (200g) cukranendrių cukraus
¼ arb.š. druskos
2 arb.š. kepimo miltelių
½ puodelio (100 g) skysto kokosų aliejaus
1 puodelis (250ml) jogurto
1 kiaušinis
2 puodeliai (apie 150 g) sezoninių vaisių (abrikosų, ananasų, vyšnių ir t.t.)
Paruošimas: 
Pirmiausiai, sumaišyti visus sausus ir visus šlapius ingredientus atskirai. Tada viską sudėti kartu ir išmaišyti tešlą. Sudėti vaisius, viską dėti į keksų formas ir kepti apie 15 minučių 160oC temperatūroje.
Palikti keksiukus atvėsti prieš nuimant popierių.

Šokoladiniai pyragėliai

190g speltos miltų
¼ puodelio (25g) kokosų miltų
2 šaukštai kepimo miltelių
2 šaukštai kakavos
½ puodelio (50g) maltų migdolų
½ puodelio (100g) cukranendrių cukraus
½ puodelio (100g) skysto kokosų aliejaus
3 kiaušiniai
1 puodelis (180g) kepimo šokolado, kapoto smulkiais gabalėliais
½ puodelio (125ml) pieno
Paruošimas: sumaišyti miltus, kepimo miltelius, kakavą ir migdolus, įdėti cukraus, aliejaus ir kiaušinius, nuolat maišant. Galiausiai sudėti šokoladą ir pieną, gerai išmaišyti iki vientisos masės. 
Šaukštu dėti tešlą į keksų formas ir kepti apie 15-20 minučių 180oC temp.

Obuolių pyragas

Reikalinga apvali kepimo forma.
2 puodeliai (300g) speltos miltų
1 arb.š. kepimo miltelių
¾ puodelio (150 g) cukranendrių cukraus
1 šaukštas vanilinio cukraus
½ puodelio (100g) skysto kokosų aliejaus
3 kiaušiniai
gali prireikti: 3-5 šaukštai vandens
apie 4 rūgštūs obuoliai
Paruošimas: 
Kepimo formą pabarstyti miltais.
Miltus ir kepimo miltelius sumaišyti, atidėti.
Cukrų, aliejų ir kiaušinius išplakti iki kreminės konsistencijos. Sudėti miltus ir gerai išmaišyti. Supilti tešlą į išteptą kepimo formą. 
Obuolius nulupti, perpjauti pusiau, įpjauti daug smulkių juostelių. Dėti juos ant tešlos perpjauta puse į apačią, švelniai įspaudžiant į tešlą.Kepti apie 40 minučių 180oC temperatūroje.

Vietoje obuolių galite pabandyti dėti abrikosus, vyšnias.